Question Answer Of The Last Lesson ?

Question answer Of The Last Lesson

Question Answer Of The Last Lesson | Question and Answer Of the Last Lesson :- 

Here You Get all the Short – Answer Type Question Of the Chapter ” The Last Lesson ” Of Class X11.


Question Answer Of The Last Lesson :- 

Question answer of the last lesson :-

Question 1 :- What dread did little Franz have when he started for school in the morning ?

Answer :- Franz was late for school that morning . He feared the teacher would scold him . Also , the teacher was to ask questions on participles . But Franz did not know a word about participles . Naturally , he was in great fear .

 Question 2 :- What thought came for Franz’s mind while going to school in the morning ? why ?
OR
Why did Franz not want to go to school that day ?

Answer :-  Franz was late for school . He feared the teacher would scold him . Also the teacher was to ask questions on Participles . But Franz did not know a word about participles . So , he thought of running away and spending the day out of the door.

Question 3 :- What sights did Franz see on his way to school ?

Answer :- First of all , He saw Prussians soldiers drilling in an open field . Then he passed by the town hall . A crowd stood in front of the bulletin board . Franz wondered what the matter could be on the news .

Question 4 :- Why was Franz afraid when he was going to school that day ?

Answer :- Franz was late for the school that day . He feared the teacher would scold him . Also , the teacher was to ask questions on participles . Naturally , he was afraid .

Question 5 :- Why did Franz think of running away and spending the day out of the doors ?

Answer :- Franz was late for school . He feared the teacher would scold him . Also the teacher was to ask questions on participles . Franz did not know a word of them . So , he thought of running away and spending the day out of doors .



Related Article :- 



Question 6 :- What things tempted Franz to keep away from school ?

Answer :- It was a warm and bride day , Birds were chirping in the trees . Some Prussians soldiers were drilling in an open field . For Franz , it was far more tempting then going to school .

Question 7 :- For Franz , What was much more tempting than going to school and why ?

Answer :- Playing in the bright warm sun , hearing Birds chirp in the trees and seeing Prussian soldier drilling in the open field tempted Franz much more than going to school .

Question  8 :– What did Franz see when he pass passed by town hall ?

Answer :- Franz saw a crowd in front of the bulletin board . For the last 2 years , all bad news had come from there . Franz wondered what the matter could be there that day . However , he did not stop there . He hurried by as fast as he could .

Question 9 :- What was the order from Berlin and what changes did it cause in the school ?

Answer :- The order from Berlin said that German would be taught in the school of Alsace and Lorraine . The new teachers were coming the next day . There was complete silence everywhere . Everyone looks sad and serious . Old people of the village had come to thank Mr M.hamel for his faithful service of 40 years .

Question 10 :- What did the blacksmith says to Franz ?

Answer :- Franz was late for school . He was going as fast as he could . The blacksmith was standing in front of the bulletin board at the town hall . On saying Franz , he said , ” Don’t go so fast , boy . You”ll get to the school in plenty of time .

Question 11 :- What was Franz expected to be prepared with for school that day ?

Answer :- The teachers had said that he would ask questions on participles . So Franz was expected to be prepared with the rules for the use of participles . But poor Franz did not know a word of them .

Question 12 :- What usual noises could be heard in the street when the school began ?

Answer :- One could hear the opening and closing of desks. Then there was the loud Noise of lessons repeated in unison . The teacher’s great ruler rapping on the table could also be heard .



Related Article :- 



Question Answer of the last lesson :- 

Question answer of the last lesson :-

Question 13:- How was the scene in the school in the morning of the last lesson different from that other days ?                                                                                        OR 

What did Franz wonder about the day ?

Answer :- There was usually lots of noises when the school began . For example , there was the opening and closing of desks . The sounds of teacher’s great ruler rapping on the table could be heard . But that day it was all very quiet . It was a quiet as Sunday morning .

Question 14 :- What did Franz see through the window when he reached his school ?

Answer :- Franz saw that his classmates were already in their places . His teacher Mr M.hamel was walking up and down in the classroom . He was holding his terrible iron ruler under his arms .

Question 15 :- Why was franz not scolded for reaching the school late that day ?

Answer :- That day , Franz was not scolded because it was Mr M.hamel’s last day at the school . He was said to leave the school , Besides , the village people were sitting there on the back Benchers.

Question 16 :- How was Mr M.hamel dressed on his last day in school ?

Answer :- Mr M.hamel was dressed in his best clothes . He was in his beautiful green coat and a frilled shirt . He was wearing a little black silk cap . He never wore this dress expect on inspection and prize day.

Question 17 :- What information did Mr M hamel give to the children in his class ?

Answer :- Mr M.hamel told the children that it would be his last lesson to his class . Orders had come from Berlin to teach only German in the school of Alsace and Lorraine . He said that the new master was coming the next day .

Question 18 :- What had been put up on the bulletin board ?

Answer :- It was an order from Berlin . It said that only German would be taught in the school of Alsace and Lorraine . The new teachers were coming the next day .

Question 19 :- What changes did the order from Berlin cause in the school that day ?

Answer :- It was all quiet . There were no noises . It was as quiet as a Sunday Morning . Mr M hamel sad it would be his last lesson . Everybody look said . The village people had come to thank Mr M.hamel for his 40 years of faithful service .

Question 20 :- What changes came over little Franz after he heard Mr M.hamel’s announcement ?

Answer :- Franz was shocked when he heard that Mr M.hamel was leaving the school for ever . His Feeling’s now changed altogether . He cursed himself for not learning his lessons . He forgot all about Mr Hamel’s ruler and his cranky nature.



Interesting Article :- 



If You Like This ” Question answer of the last lesson ” , Then Like This And Share With Your Classmates , Etc.

You Can Check Our Fiver Services :- My Service 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *